Documentairefestival Mens Zie Es Weer

Documentairefestival Mens.zie.es.weer

Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari vindt het Documentairefestival Mens.zie.es.weer voor het eerst plaats!

In het nieuw verbouwde dorpshuis en het historische kerkje van Mensingeweer worden bijzondere documentaires van kunstenaars en filmmakers van Het Hogeland getoond. Kunstenaars die betrokkenheid bij maatschappelijke bewegingen laten zien, kunstenaars aan het werk, biografische portretten, indrukwekkende documentaires over het verleden en het heden van deze streek. De meeste filmmakers zijn aanwezig voor een 'meet en greet'.

Het festival opent vrijdag met vertoning van de documentaire There's a Stone/there's a dog van Can Demren, inwoner van Mensingeweer. Hierin schildert hij drie academici in Istanboel die uit hun baan werden gezet omdat ze protesteerden tegen het geweld dat de Koerdische bevolking wordt aangedaan. Zij vertellen hun verhaal, terwijl Demren hun portret schildert. Ook zijn schilderijen zijn in de kerk geëxposeerd.

Daarna is Gezichten van Dementie te zien van Gijs Wanders waarin Herman van Hoogdalem dementerenden schildert, terwijl hun familie over hen vertelt. Het Portret van de beeldhouwer Jan Steen van Buddy Hermans besluit de avond.

Zaterdag vertonen we Op weg naar een nieuwe gemeente: Het Hogeland van Sarah Stiles. De film laat een tijdsbeeld van een community zien tijdens de herindeling van de meest vier noordelijke gemeenten van Groningen. Prachtige beelden en mooie initiatieven van inwoners komen in beeld als tegenhanger van het proces van de overheid. De film is in de gemeenteraad vertoond, maar nog niet aan de bevolking van die nieuwe gemeente. Om 14.00 uur komt wethouder Eltjo Dijkhuis de film inleiden. Daarna korte films van Stiles die op het Hogeland spelen.

Daarna draaien we Dienstmeisjes voor dag en nacht een document van Ina Spijk en Annemarie van Buren, waarin de vroegere dienstmeisjes schrijnende verhalen vertellen. In drie documentaires onder de titel Verborgen verhalen van Marleen Godlieb (geboren in Mensingeweer) zien we oude beelden van hoe het hier was.

Zondag de documentaire De verhuizende schuur van Theo Rietveld die in Zeeland speelt. Ook daar verdwijnen de oude schuren uit het landschap. Er staat één man op en die zegt: "Geef die schuur maar aan mij." Met zijn blote handen breekt hij de schuur balk voor balk af om hem elders op te bouwen.

Aansluitend een korte film van Carin Schripsema (Eenrum): De liefde voor Maria R. over tuinontwerper Klaas Noordhuis, die met zijn echtgenoot de dichter C.O. Jellema in Oosterhouw, Leens, woonde.

Het doel van ons festival: mooie dingen zien en mensen verbinden! En kiek'n wat een prachtige dingen hier in ons Hogeland zijn. Filmmaakster Agnes Varda zei: "Als je met aandacht en liefde naar het alledaagse kijkt, wordt het alledaagse bijzonder." Daar zijn we het helemaal mee eens.

Er is geen toegangsprijs, wel een oude hoed zogezegd. Hierin zijn donaties welkom.

Het dorpshuis is niet zo groot. Wil je verzekerd zijn van een plekje reserveer dan op:

mens.zie.es.weer@gmail.com

Vermeld erbij welk filmblok je niet wilt missen. Als je geen internet hebt pak dan de telefoon! 06-21498518. Graag tot dan!

Blokkenschema

Vrijdag 24 januari

17:00 uur There is a Stone / There is a Dog

19:00 uur Gezichten van Dementie en Portret van de beeldhouwer Jan Steen

Zaterdag 25 januari

13:45 uur Op weg naar een nieuwe gemeente

15:30 uur Dienstmeisjes voor dag en nacht

17:00 uur There is a Stone / There is a Dog

19:30 uur Verborgen verhalen

Zondag 26 januari

14:00 uur De verhuizende schuur en De liefde voor Maria R.

Alle vertoningen in het dorpshuis de Meul'n, Hoofdstraat, Mensingeweer, behalve There is a Stone / There is a Dog

Lees HIER meer informatie over Mens.zie.es.weer