Mensingeweer, de geschiedenis

Mensingeweer (Gronings: Menskeweer) is een dorp in de gemeente De Marne in de provincie Groningen. Het dorp heeft ongeveer 190 inwoners en is gelegen aan de provinciale weg (de N361) van Winsum naar Leens op het kruispunt van de weg naar Eenrum.

Bij Mensingeweer lag vroeger de borg Lulema, die voor het eerst werd genoemd in 1654. In 1823 werd de borg op afbraak verkocht en in 1841 werden de fundamenten verwijderd.

Het dorp bezit drie bruggen, de Westerbrug in de Eenrumerweg, een hoogholtje en de Leitil aan de oostzijde van het dorp in de provinciale weg. Op de plek waar nu de Westerbrug ligt was voor 1853 een vaste dam. Dit was tevens het einde van de trekschuit vanaf Groningen. Wie verder wilde kon hier overstappen op de schuit naar Ulrum. Het is nog steeds duidelijk te zien dat het kanaal ter plekke van de brug een klein slingertje maakt - de beide kanalen (nu het Mensingeweersterloopdiep) lagen niet geheel in elkaars verlengde.

De naam betekent waarschijnlijk: de weer (wierde) van Menze (= persoonsnaam). Wie dat te gewoon vindt, leest de sage van Abel Stok.

Het Pieterpad loopt via de Molenweg door het dorp. De hervormde kerk heeft een Arp Schnitgerorgel en in het dorp staat een koren- en pelmolen, de Hollands Welvaart, uit 1855.

Meer weten over Mensingeweer, de omgeving en haar geschiedenis?  klik HIER