Wat de gemeente graag wil delen


Gemeente Het Hogeland op zoek naar nieuwe burgemeester

Burgemeester Henk Jan Bolding neemt volgend jaar afscheid als burgemeester van Het Hogeland. Op 1 augustus 2025 gaat hij met pensioen. De gemeente is daarom op zoek naar een nieuwe burgemeester. Bolding kondigt zijn vertrek ruim van tevoren aan. Hierdoor hoeft Het Hogeland niet op zoek naar een waarnemend burgemeester.

"Als je 70 jaar wordt, moet je stoppen als kroonbenoemde burgemeester. Ik kijk met heel veel genoegen terug op de afgelopen jaren en wens Het Hogeland een hele goede nieuwe burgemeester."

Over de benoeming van de burgemeester

De 'Kroon' (de Koning én de verantwoordelijke minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) benoemt uiteindelijk de burgemeester. Verschillende mensen spelen hierbij een rol: de commissaris van de Koning, een vertrouwenscommissie en de minister van BZK. De gemeenteraad maakt binnenkort een profiel voor de nieuwe burgemeester. Ook inwoners doen hieraan mee. Daarna bespreekt de raad het profiel met de commissaris van de Koning. Op woensdag 27 november 2024 stelt de raad het profiel vast. Vervolgens opent de minister van BZK een vacature op advies van de commissaris van de Koning. Kandidaat-burgemeesters kunnen dan solliciteren. De vertrouwenscommissie adviseert de gemeenteraad en noemt welke 2 kandidaten voor benoeming in aanmerking komen. In het voorjaar van 2025 kiest de raad een nieuwe burgemeester.

Voorzitter van de vertrouwenscommissie Roelf Torringa: "De zoektocht naar een nieuwe burgemeester neemt al snel acht maanden in beslag. We kunnen nu samen met de Commissaris van de Koning en Het Hogeland een goede procedure starten voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. En tot augustus 2025 blijft onze burgemeester zich met overgave inzetten voor Het Hogeland. Dat waarderen we zeer."

Over Henk Jan Bolding

Henk Jan Bolding is sinds januari 2020 de burgemeester van gemeente Het Hogeland. Van januari 2019 tot januari 2020 was hij waarnemend burgemeester van dezelfde gemeente. Henk Jan Bolding is de eerste kroonbenoemde burgemeester van Het Hogeland.




Samenwerken voor voldoende woningen voor ouderen en specifieke groepen in Groningen

Veel mensen hebben moeite met het vinden van een passend huis, ook in Groningen. Voor sommige mensen is het vinden van een geschikt huis extra lastig. Bijvoorbeeld doordat begeleiding of zorg in de buurt nodig is. Een oplossing hiervoor is alleen mogelijk door goede samenwerking met verschillende partijen. In de provincie Groningen is die samenwerking bijna twee jaar geleden tot stand gekomen met de tien Groninger gemeenten, de Groningse woningcorporaties (G13), zorgkantoor Menzis, zorgaanbieders en de provincie. Besloten is om deze samenwerking een vervolg te geven.

Zorgen voor voldoende betaalbare en passende woningen

Groningen is één van de zogenaamde koplopers vanuit het landelijke programma 'Een thuis voor iedereen'. Dit programma richt zich op huisvesting van aandachtsgroepen, zoals dak- en thuisloze mensen, mensen met een sociale of medische urgentie, of mensen die uitstromen uit een instelling. Voor deze mensen is goede zorg, ondersteuning, huisvesting en begeleiding erg belangrijk. Daarnaast wordt in Groningen ook gekeken naar wonen en zorg voor ouderen. Tot 2041 is in de provincie een behoefte aan 18.410 woningen voor ouderen. Hierbij gaat het vooral om sociale huur.

Sterke vergrijzing en andere woonvormen

Het aantal ouderen in de provincie Groningen neemt de komende jaren fors toe. In 2041 zijn er naar verwachting niet alleen meer huishoudens ouder dan 65 jaar, de ouderen worden ook steeds ouder. Deze zogenaamde 'dubbele vergrijzing' gaat in ieder geval door tot 2050. Ouderen hebben daarnaast vaker zorg nodig. In 2024 gebruikt ongeveer 19% van de huishoudens in provincie Groningen zorg. Naar verwachting neemt dit aandeel toe tot 22% in 2041. Dit zijn de gemiddelde percentages voor de gehele provincie, tussen de gemeenten zijn er verschillen.

De opgave voor ouderen is veruit de grootste in aantallen. Voor de huisvesting van aandachtsgroepen is extra aandacht en goede samenwerking van overheid, verhuurder en zorg belangrijk. Vaak hebben mensen begeleiding nodig en in de praktijk stromen mensen door tussen verschillende vormen van zorg. Een mogelijke oplossing is bijvoorbeeld geclusterd wonen, waar op bepaalde tijden zorg aanwezig is.

Unieke samenwerking houden we vast

De resultaten van dit onderzoek zijn een eerste stap en geven richting aan het vervolg. De partijen gaan nu aan de slag met concrete oplossingen. Deze komen onder andere terecht in woonzorgvisies en huisvestingsverordeningen van gemeenten.